Vidmakthållandeprogram

Semestern har kommit igång.

Tröttheten väller över mig, och kroppen reagerar med huvudvärk och en seg kropp. Bara att backa, inte planera in för mycket på dagarna och försöka njuta av att vara ledig – precis som alla andra. Semester på riktigt, äntligen kan man vara som andra – Out of Office med anledningen ”vacation” och åter om några veckor – inte ”due to sick leave”, tillbaka på obestämt datum.

Dock kan man inte se, hur bra eller dåligt en person mår inuti. Och det är lätt att glömma när orken finns där, att göra allt lite lagom, så kropp och knopp orkar med även fritiden.

Jag fick när jag avslutade min KBT behandling med psykologen upprätta ett vidmakthållandeprogram för tiden som skulle komma. Tiden då man är ”på egna ben” så att säga. Jag har behövt titta tillbaka på vad jag skrivit flera gånger, och är glad över att jag fått en så pass innehållsrik ryggsäck med mig att jag inte står handfallen när det gungar och man tror att man börjar falla igen.

Mitt vidakthållandeprogram fokuserar mycket på att skilja mig som person mot mina prestationer, att inte etikettera mig själv och respektera den person jag är. Våga välja mig själv högst upp på listan över viktiga personer i mitt liv.

Att leva på 80 % – så man orkar leva hela livet. 150 % mår ingen bra av i längden, och att köra på i 150 % och krascha efter några år är ingen bra idé, vilket jag redan fått smaka på konsekvenserna av. Konsekvenserna lever kvar länge – det är det värsta.

I september byter jag jobb. Från jobbet som körde mig – med mig själv som förstepilot – ner i ett svart hål.

Jag kan dock inte radera ut mina erfarenheter och hur jag mår idag. Jag kan bara hoppas att kroppen mår bättre av min nya arbetsplats, och att jag kommer bli fri från alla symptom såsom ljudkänslighet, och bättre förmåga till återhämtning och orken att vara mer fysisk aktiv inom en framtid.

Jag skrev för ett år sedan i augusti att det kändes som jag stod framför en stor vägg, och skulle börja klättra uppåt. Jag hade rätt, väggen var stor och brant. Jag är fortfarande inte uppe, men försöker inte stressa uppåt och framåt heller. Det tar sin tid, men jag är så glad att jag idag har livsenergi, och försöker njuta av livet här och nu, med acceptans och målet att alltid välja min hälsa först.

 

Mitt vidmakthållandeprogram från min KBT behandling. Behandlingen har foksuerat mycket på mina beteenden och tankar och hur jag ska agera när jag känner och tänker vissa saker.
Mitt vidmakthållandeprogram från min KBT behandling. Behandlingen har fokuserat mycket på mina beteenden och tankar och hur jag ska agera när jag känner och tänker vissa saker.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s