Jag är på väg, men det tar bara lite tid att komma ifatt 

Det tar lång tid för själen att hinna ikapp en stressad kropp och hjärna. 

Kanske lika länge som man utsatt den för långvarig stress utan återhämtning? Börjar jag inse. 

Det blir övervikt, och när det sympatiska nervsystemet fått jobba ensamt för länge så får man en käftsmäll från det parasympatiska nervsystemet som säger – nej, nu får du bara vila. Jag klarar inte mer nu. Nu får du BARA vila, tills nervsystemet återhämtat och reparerat sig. Men det tar lång tid, och dagligen behöver man som utmattad jobba på att koppla av, få tillräcklig återhämtning/aktivitet så att nervsystemet får återhämta sig och skapa ”friska” kopplingar i nerverna, så de kan fungera normalt igen. Tydligen fungerar inte receptorerna på samma sätt längre när man väl stressat sig sjuk, därför skapas bla. de ihållande jobbiga symptomen jag har upplevt i form av dåligt minne, dålig koncentrationsförmåga, extrem trötthet, lättirriterad, svårt med ljud och ibland även ljus, ångest, migrän, nedstämdhet etc. 

Ungefär så fick jag det förklarat av min läkare att kroppen reagerar vid utmattningssyndrom, och att kroppen är väldigt logisk om man tänker efter.

Det har blivit SÅ mycket bättre sen dess, men dagligen blir man påmind om att det är en bit kvar, men det går inte att jämföra med den första tiden.

En långvarig stress utan återhämtning, med fysiska symtom på vägen, brukar ofta te sig inom loppet av minst 18 månader. Tillslut stänger kroppen av. Du har inget val, för när du försöker så stänger den av, slutar fungera på olika sätt, och det är så otroligt läskigt hur man inte längre vågar lita på sin hjärna i alla situationer, som att den sviker dig framför dina ögon. 

Jag är ett praktexemplar på hur man ska göra för att hamna där jag hamnade, allt enligt receptet för att köra ner i ett stup. Det finns inget mer logiskt så här i efterhand. 

Så smart men ändå så dum. 

Skygglappar på, jag ville vara superwoman, bevisa för mig själv att jag orkade, klarade, ville, klara av saker. Inte bara sista tre åren, hela mitt tidigare liv. Men jag hamnade i en miljö som hjälpte till att skynda på processen att köra ner en prestationsprinsessa i botten. Struntade i för många varningsklockor. Jag visste ju inte hur man skulle vara på något annat sätt än ”in i kaklet” – hur var man då? Jag sa ofta ”jag är som jag är, och jag vet inte hur jag skulle vara annars”…

Men jag gör min läxa nu, lyssnar på kroppen, älskar mig själv och väljer numera mig själv högst upp på prioritetslistan, inte jobb, inte andra människors vilja eller att leva för att göra andra människor nöjda. Jag vet numera att man kan ändra på sig och sitt beteende, genom att vara mer närvarande och kärleksfull mot sig själv. 

Och jag är på väg tillbaka till livet, men jag har accepterat att det tar lite tid att komma ifatt, och livet är nu, inte sen, så bäst att vara närvarande och accepterande på vägen så kanske allt blir jättebra tillslut. 

Man går in i sjukdomen som en människa, och kommer ut ur den som en annan människa. En bättre människa.

  

Annonser

3 reaktioner på ”Jag är på väg, men det tar bara lite tid att komma ifatt 

 1. Känner så igen mig!
  Jag hat gjort en väldigt lik resa som den du beskriver men har trots allt uppmärksammat tecknen I tid (även om detta också var för sent).

  Ljus och kärlek till dig!

  Gilla

 2. Precis så är det, jag sitter dagarna i ända och talar med mina patienter om detta. De som är allra sjukast vägrar ofta släppa taget om arbetet. Då är jag stenhård och sjukskriver. Några veckor senare kommer de tillbaka och säger: -Vilken tur att du tvingade mig….. Jag tycker ofta att de allra sjukaste är de som klamrar sig hårdast fast vid arbetet, det är kanske därför de blir så sjuka. eller så är det, det säger t o m Socialstyrelsen.

  Hej hej!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s